Лао Дзъ

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо. Лао Дзъ

неделя, 17 юни 2018 г.

Агорафобия



  Агорафобията е вид тревожно разстройство. Преведено от гръцки "агорафобия" буквално означава страх от открити пространства. В самата си основа агорафобията  е състояние отнасящо се до взаймносвързани и припокриващи се фобии. Чиято основа е свързана със страх да се напуска дома, страх от открити или затворени пространства.

    Голям проблем при страдащите се оказва липсата на изход, това буквално ги влудява и в следствие на това тревожността на дадения индивид може рязко да се покачи или просто да премине в панически пристъп.
 
   Ситуациите, от които страдащия се страхува обикновено се избягват. Избягват се пътувания с градския транспорт, избягват се оживени места или пък обратното, безлюдни, поради факта, че човекът се страхува, че няма кой да му помогне, ако се случи нещо застрашаващо животът му.

  Поради самата патогенеза на даденото състояние, съчетано с ограниченията причинени от него, много от страдащите развиват депресия.

 Хипнозата, майндфулнес медитацията, дихателните техники и поведенческата терапия могат са средства, които влияят благотворно в лечението на едно такова състояние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар