Лао Дзъ

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо. Лао Дзъ

неделя, 17 юни 2018 г.

Остра стресова реакция




   Макар и хората да си приличаме по много неща, има неща и, в които се различаваме. Едно от тях е разликата в стресогената устойчивост на всеки един от нас. Никой не е застрахован, защото всяка психика реагира по различен начин при определени стресови ситуации.
За някой например смъртта на близък може да не бъде травмиращо събитие, но за друг това може да се окаже толкова трудно за преживяване.
   Острата стресова реакция може да възникне при ситуации, който наистина носят напрежение. Това могат да бъдат моменти, в които е застрашена нашата сигурност или живот, като обир, грабеж, терористичен акт и тнт. Други ситуации могат да бъдат свързани с социални аспекти от живота ни, като загуба на работа, развод и други.
  В началото на стресовата реакция индивида може да усети нещо, като зашеметеност. Буквално, че нещата се случват, като насън. Поради високото ниво на стрес, дезориентацията, която настъпва може да доведе до ступор или до хаотично бягство, но това са само редица от нещата. Напрежението може да премине в различни емоционални краски от плачливост, до агресия и автоагресия, а това от своя страна може да бъде съчетано с различни физически симптоми, като рев, треперене, сърцебиене, припадък и други. Афектът, който настъпва в психиката може да бъде съчетан с полу или пълна амнезия.

Успешни методи за справянето и отработването на такъв вид психически травми са хипнозата и дихателните техники.

Няма коментари:

Публикуване на коментар