Лао Дзъ

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо. Лао Дзъ

неделя, 17 юни 2018 г.

Генерализирана тревожност



  За разлика от епизодичните и преходни състояния на тревожност, които има всеки човек в трудни моменти при генерализираната тревожност усещанията, съчетани със страха остават в дълги периоди, които съпътстват индивида. Този вид тревожност се появява обикновено след прекаран панически пристъп. Генерализираната тревожност може да бъде формулирана, като усещане за страх, че нещо лошо ще се случи или страх, че може отново да бъде получена паническа атака и това състояние хронифицира с времето. Тревожноста се характеризира с постоянна, неоснователна тревога, неоснователен страх. Това обхваща различни области от живота на индивида, било в чисто битово, професионално или социално естество.

   Обикновено ирационалното усещане, че нещо лошо ще се случи съпътства индивида, както на физическо и поведенческо, така и на психическо ниво и емоционално равнище.

Симптоми на физическо ниво:
-усещане за топка в стомаха
-главоболие
-треперене
-изпотяване
-сухота в устта
-сърцебиене

Симптоми на емоционално ниво:
-раздразнителност
-усещане, че нещо лошо ще се случи
-страх, от самия страх

Симптоми на поведенческо ниво:
-невъзможност за релаксация
-постоянна възбудимост и раздразнителност
-избягване на определени ситуации с цел "сигурност" и "спокойствие"
-трудности при заспиване (подскачане, кошмари)

Симптоми на когнитивно ниво:
-  мисли с тревожен, черен характер ("Ако се кача на рейса, ще припадна"., "Ако мина по улицата, ще ме припадна". "Сърцето ми прескача, мисля, че ще умра скоро". Обикновено мислите са с катастрофален характер.

Генерализираната тревожност успешно може да бъде повлияна с хипноза, медитация, дихателни техники, поведенческа терапия, EMDR, психодрама и др.


Няма коментари:

Публикуване на коментар