Лао Дзъ

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо. Лао Дзъ

неделя, 17 юни 2018 г.

Социална тревожност


   Повечето хора изпитват тревожност, когато имат важни за тях събития. Събития свързани с промени или важност за тяхното битие. В едни такива случай тревожността е съвсем нормално явление, всеки би се притеснил, ако предстоящите събития са с важност за съществуването му, но не така стоят нещата при страдащият от социална тревожност.

   При страдащия от социална тревожност тревожността, която изпитва, както споменахме всеки индивид, прераства в панически страх и ужас, че няма да може да се справи, че ще се изложи. Общо взето страх от критичната оценка, която биха му поставили другите. Този страх е съчетан с едно отбягващо поведение, което за повечето хора е неоснователно, но определено то си има причина и това е паниката, която обзема индивида, когато е нужно да се представи, да се заяви, да се покаже.
 
   Често срещани ситуации, които провокират този страх са публични изяви, срещи с противоположния пол, интервю за работа, шофиране, защита на дипломни работи и др. Всичко това е умело допълнено от физически симптоми, като треперене на ръцете, гласа, изпотяване, гадене, болки в главата, в корема, често уриниране, изчервяване, стегнатост в тялото и др.
 Мислите, които биват генерирани в такива случаи са: "Ще се изложа", "Всички ще ми се смеят". "Не, аз не мога да го направя." "Ужас, сега ще се разтреперя пред всички."  "Всички виждат, колко съм зле". Обикновено целият мисловен апарат е насочен в една вътрешна борба с катастрофален аспект. 
    Мисленето води до определени емоции, както и обратното, но емоциите в такива случаи са притеснение, страх, безпокойство, тревожност. Често пъти такива хора използват медикаменти, алкохол, наркотици, за да притъпят своите емоции и чувства.

В такива случаи може да бъде полезна поведенческа терапия, хипнотерапия, излагане пред редица такива стимули, медитация и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар