Лао Дзъ

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо. Лао Дзъ

неделя, 17 юни 2018 г.

Паническо разстройство

Паническото разстройство е една от често срещаните диагнози. Преди време същото това състояние се е наричало "страхова невроза". Истината е, едно такова състояние преминава със силни пристъпи на страх, които биват провокирани или съпътстващи от:
-сърцебиене
-сухота в устата
-изпотяване
-болки в гърдите
-световъртеж
-усещане за прималяване
-дереализация
-изтръпване, мравучкане по тялото и др.

Обикновено един такъв пристъп може да бъде провокиран от някаква остра стресова ситуация, но това не винаги е задължително. В един такъв панически пристъп човек усеща буквално, че умира, полудява, че припада, че получава инфаркт или инсулт. Макар и само усещания те са със силен интензитет и блокират рационалното мислене. От там човекът има две алтернативи, да се бие или да бяга. По-смелите се борят с дадените преживявания, докато друга част от хората, започват да пропускат определени места, срещи и събития с цел спокойствие. Чрез бягството си  страдащият индивид буквално ощетява живота си. Поради това, агорафобията е честен спътник на паническото разстройство. Понеже в страдащия индивид страхът е толкова силен, че той наистина смята, че сам не може да се справи с нищо, дори с излизането навън, возенето на автобус, асансьор и други.

Какви са мислите, които съпътстват индивида по време на един такъв пристъп.
"Ще полудея". "Умирам". "Ще припадна". "Губя контрол върху самия себе си". "Получавам инфаркт или инсулт" и тнт.

В този ред на мисли хипнозата има голям терапевтичен ефект върху паническите разстройства поради това, че тя спомага на индивида да се отпуска. Хипнозата спомага при отработване на травматични спомени и случки, а това прави индивида по-смел и по-сигурен в себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар