Лао Дзъ

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо. Лао Дзъ

вторник, 6 март 2018 г.

Какво е хипноза?




    Хипнозата е сравнително млада техника на около 200 години. За едни от основателите й се смятат Месмер и Шарко. Думата хипноза произлиза от гръцката дума Хипноз, която ознава сън, но сама по себе си хипнозата не е сън.Тя е състояние близко до съня, наподобяващо съня, но всъщност тя е състояние на контролиран транс.
 
Хипнозата  в самата си основа представялява повишено ниво на комуникация между терапевт и клиент(хипнотизатор и хипнотизиран). С хипноза  може да се лекуват състояния, като панически атаки, тревожност, депресия, зависимости, социална тревожност и тнт.  Хипнозата е инструмент, които сам по себе си инициира транс.Хипнотичният транс се основава на внушението. Внушението се случва успешно поради това, че когато сме в хипноза критичността на нашето съзнание е намалена и сме много по-податливи за внушения на специалиста (хипнотизатора).

  Терапевтичният транс е период, в който ограниченията и възприятията на индивада имат възможност да се променят, а това води до решения и лечение. В едно трансово състояние човек може да придобие нови модели на поведение, различни, много по-адаптивни начини на отреагиране спрямо определени ситуации. Трансът е способ, чрез който терапевтът помага на клиентът да намери своите собствени начини за справяне с даден проблем.  Трансът е нещо съвсем нормално, нашето съзнание навлиза в транс на всеки 90 минути. През това време докато сме в транс мозъчните вълни се забавят.. Ние сме в транс, докато се отнасяме, докато бленуваме, мечтаем.

По време на хипнозата идеята е клиентът да използва ресурсът, които му предоставя несъзнаваното, за да намери адекватно решение В несъзнаваното са складирани преживявания, спомени, картини и усещания, които могат да спомогнат за решаването на даден казус. В хода на терапевтичния процес могат да се породят нови идеи, усещания, феномени, които да провокират лечебни процеси. Макар, че сам по себе си трансът има лечебно естество. Успокоява нервната система, урегулират се различни процеси в тялото, човек има възможност да си почине и отърси от рутината на ежедневието, възможност за пораждане на нови идеи, достигане до нови висоти на съзнанието, преодоляването и научаването на нови модели на реакция и поведение.

Лечебната сила на транса се носи още от древни времена. Шамани, оракули, древни мистици са използвали транса, като метод за достигане до по-високи нива на съзнание, до досег с Божественото. За да влезнат в транс за правели различни ритуали по време, на които са взимали билки, гъби, треви ( дафинов лист, пейот, еяхуаска и др) и най-различни халюциногени, за да влезнат в такова състояние.

 Днес за да влезем в транс успешно се използва хипнозата, като метод за лечение на състояния от тревожния и невротичен спектър, като: тревожност, паник-атаки, депресия, натрапливости.

Няма коментари:

Публикуване на коментар