Лао Дзъ

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо. Лао Дзъ

вторник, 22 август 2017 г.

Страданието, призив за събуждане

 

       В съществуването си, в търсенето си, дори в щастието си човек се сблъсква под една или друга форма със страданието. Страдание, което може и да е започнало от преживяване на някакви външни обстоятелства, но неговата същност се случва в сърцето, в душата на всеки един от нас. Болката, мъката, усещането за разкъсаност и разпиляност на хиляди парчета, които колкото и да събираме, странно, но вече не могат да напаснем едно с едно. Може би защото сме се променили, защото сме надраснали предишната си форма или пък сме сметнали, че огромният балон, които ни загръща всъщност не сме ние и това, че се е спукал ни придава усещане, че сме малки, толкова малки, безлични дори.  Но лично според мен точно в този период, човек се среща с истинската си природа, с истинската си уникалност, която поради стечение на обстоятелствата му бива поднесена по един такъв, на пръв поглед толкова необясним, болезнен начин. Защото може би болката е един от най-верните спътници на осъзнаването, на призивите на нашата душа.  Или може би думата болка е нужно да бъде заместена със страдание, но реално погледнато между болка и страдание има разликата.

    Страдание, е дума предвещава някаква кауза, някаква цел, която на даден етап в живота си не можем да осъзнаем, но това не означава, че тя не присъства. Защото страданието в себе си съдържа осъзнатост, отдаване, приемането на даровете на съдбата, които първоначално можем дори да не разберем, защо са ни завещани. В страданието болката не присъства по-малко, но предназначението и вече се е променило. Тя може отново да бъде остра и режеща, но когато сме започнали да приемаме, да се отдаваме и доверяваме на случващо се, на онези закони и естествени цикли, които са по-големи от рамката за добро и лошо в нас, тогава се случва и промяната. Печем се в собствения си огън, но започваме да напипваме смисъла, а когато смисълът се появи или когато започнем да го усещаме, тогава разбираме, че този огън изгаря, калява, дава, отнема, изгражда, дарява топлина и светлина за съществуване и възприятие.
Тогава  играта на жертва на съдбата престава, защото разбираме, че съдбата ни дава това, от което имаме нужда, нито по-малко, нито повече.

И това е моментът на събуждане. Когато разбираме, че не знаем всичко, но и разбираме, че не е нужно да го знаем. Това, когато разбираме, че всяко  нещо се случва с определен темп в живота ни и колкото и да искаме да избързаме, уви не можем. Да се събуди за всеки означава нещо различно, но това означава да успеем и да видим една друга част на света, към която сме седели със затворени очи. Да събудим любовта и да я оставим да тече вътре в нас, това е кауза, за която си заслужава да живеем.


Няма коментари:

Публикуване на коментар