Лао Дзъ

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо. Лао Дзъ

вторник, 3 май 2016 г.

Митове, легенди и древни предания за хипнозата

       
                                                      
                                                   


  
                                                         Какво е хипноза?

 Хипнозата е  трансово състояние, което само по себе си е естествено състояния на съзнанието. Ние преживяваме поне 12-13 пъти транс, докато гледаме в една точка, докато се отнасяме, докато мечтаем, това е трансът.. Но хипнозата преди всичко останало е поток на доверие, чрез който умело може да се работи с вътрешни травми, психични разстройства и натрапливи мисли, тревожности, зависимости  и тнт.

   Хипнозата е  състояние, което е близко до съня, но съществено се отличава от него. Това е състояние на безинициативност и фокусиране на вниманието. Транс, до който води хипнозата дава възможност за дълбина работа на подсъзнателно ниво. а както всички знаем във всяко едно човешко подсъзнание е заложен нужният механизъм  за справяне с определен проблем!

 Хипнозата, молитвата, медитацията са състояния, в които човек има възможност да се докосне до вродената си, изначална мъдрост.


  Но хипнозата започва още преди клиентът да затвори очи, тя е повеждане, сливане на терапевт, клиент в една посока, в една цел, а това единство води и до справяне с дадена ситуация или проблем!
 Когато се изгради  мост на доверието, преминаването от будно в трансово състояние, става естествено, спонтанно, истинско, тогава то наистина има целебен ефект! Хипнозата е присъствие, доверие, в което хипнотизираният разгръща нов потенциал, нов заряд от личността си!

   Хипнозата е мощен терапевтичен метод, който прониква директно в несъзнаваното.
 Ако приемем, че съзнанието ни е едно часовникарско колелце, то несъзнаваното ни е целият останал часовников механизъм, А хипнозата е един от методите, който спомага да се настрой часовникът.

Някои заблуди относно хипнозата.

Хипнотизаторът напълно иззема контрола над хипнотизирания?

Колкото и да е дълбок трансът в човекът остава един скрит наблюдател, които запазва самоконтрола.

   Някой казват, че под хипноза терапевта може да злоупотреби и да се възползва от клиента? 

Всичко, което се случва под хипноза се случва със знанието и позволението на   клиента и разбира се установеният морал на терапевта!

   Други може би се питат, дали по време на хипноза може, да заспят и да не се събудят?

  Ако човекът бъде оставен под хипноза без ръководене, трансът прераства в естествен сън.


Страхът от трансовите състояния и два от тяхната мистика. Трансът се свързва с магията, с незнанието, с отвъдното, а както знаем новото винаги носи страх със себе си.  Това разбиране е пренесено и унаследено още от  времената на шаманите, вещерите, оракулите.

  Но хипнозата е просто дума, която в днешни дни може да се замени  подобаващо със  знание, усещане, умение, емпатия, любов, доверие, защото това са нужните елементи за съграждането на връзка, по която да тече терапията! В хипнозата  комуникацията терапевт -клиент се свежда до чисто човешки, искрени отношения.

  Хипнозата е близка до естествения сън, чрез нея се работи с въображението и когнитивните модели, но колкото и да е директна и дълбоко проникваща, хипнозата не е панацея, тя си остава  един инструмент! На някои помага, на други не.

    Много хора бленуват и искат, преживяването на транс да забравят за страхове, проблеми, фобии и трудностите на живота си. Това е невъзможно! Хипнозата не изрязва излишното, тя спомага човек да прояви дълбоката мъдрост, да осмисляне,  да разшири светогледа си. Има ли осъзнаване свързано с адекватни действия, то  животът впоследствие се променя към по-добър!
Хипнозата е нишката, която води човека до вътрешното му изобилие, от което той смело може да почерпи нужния опит!
    Всеки един проблем носи решението със себе си! Хипнозата спомага да осъзнаем, намерим и приведем  нужните отговори в адекватни действия, които в последствие изграждат нови модели на себеприемане, себеуважение и смирено единство на душа,тяло и ум, в една посока.  Посоката на смислен, светъл, щур и мъдър живот!


Няма коментари:

Публикуване на коментар