Лао Дзъ

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо. Лао Дзъ

понеделник, 28 ноември 2016 г.

Страхът на хипнотизатора


    Хипнотизаторът, човекът, който инициира трансът и разбулва мистиката в човешкото несъзнавано. Страхът на хипнотизаторът е базисен, атавистичен страх, който се процесира в няколко посоки, но основите са страх от провал, страх от успех,  а зад тези две посоки седи страхът от загуба на контрол над самия него и над човека, с който работи.
  Като човек, който се занимава с променени състояния на съзнанието  наблюдавам в себе си как се борят тези страхове, а ги виждам и в голяма част от колегите си, да не кажа всички.
Страхът от провалът започва с това, че хипнотизаторът не усеща човека. Някак си самият психотерапевт се е изгубил в своите травми, в своите непреработени слабости и отлага с времето трансът, намирайки си собствена причина, че клиентът не е достатъчно подготвен и способен да влезне в хипноза. В статията не описвам само страховете на хипнотераветът, а засягам психични модели на  страх във всеки един човек практикуващ психотерапия.
   Страхът от провалът определено е една от главните тегобите в този бранш.  Провалът, по време на сесия е  коварен удар  по самочувствието на специалиста, а повярвайте ми това не се понася толкова лесно. От личен опит го споделям!
   За това вместо да предприема този риск, психо-хипнотерапевът просто решава да чака и отлага работата с променени състояния на съзнанието. Започва да ограничава себе си, а терапията преминава към много по формална, с което се губи голям обем от потенциалния обмен, които може да се осъществи в хипноза между водачът и воденият.  Разговорната хипноза е силен метод, но тя е висш пилотаж, който могат малцина. Това са хора с опит, които осъществяват емпатия, през която да протичат процесите на душелечение.
    Възможността пациентът да не потъне в транс и да не се отпусне още от първия път  наистина съществува, а това плаши!. Споменавам нещата от личен опит, понеже в началото  на практиката си  този стопер - провалът, почти не ми даваше възможност да работя с хипноза. Спирах се, автоматично, но  макар и да прилагах хипноза тя беше много посредствена, а това не ми носеше задоволство. Да, може би даваше резултат, но  резултатите бяха в пъти по занижени. Страхът от грешката, постоянно ме преследваше, това, как се прави, онова правилно ли е, седенето само в ума възпрепятстваше свободното движение на  хипнотичния алгоритъм.  До голяма степен наблюдавам, че хипнотизаторите се ограничаваме до заучените фрази, модели и хипнотични модели, които са се наложили. Забравяме, за това, че ние е нужно да се нагаждаме към клиентът, а не той към нас. Липсата на синхрон и егото възпрепятстват работата с хипноза, защото седейки в егото информацията, която преминава през несъзнаваното на хипнотизатора е в пъти по-малка, за да се осъществи този генерален енергообмен, в който клиентът да почувства изцеление.
   Страхът от провалът е нещото, което спира специалистът да разгърне целия си потенциал. Защото най-важното нещо за всеки един метод, какъвто е хипнозата е, че никой не знае, кое помага и кое не! Проба грешка, колкото и парадоксално да звучат нещата, така се случва в процесът на работа с клиенти. Хипнотизаторът прави грешки по време на трансът, но и в същото време самият той ги поправя. И това е неизбежно, ако  специалистът има опитност грешките могат уместно да се използват за задълбочаване на състоянието на отпуснатост.
   Но страхът от провала винаги върви и ръка за ръка със страха от успеха.  Успехът също си има цена! Тогава правото на грешки съвсем се изпарява, защото специалистът  е нужно да брани реномето си и утвърдено впечатление за себе си в хорските очи. Ако терапевтът не е успял да преработи в себе си този мазохистично-ригиден модел на поведение, той започва да се уморява, да става еднотипен, банален. А хипнозите стават много ограничение, заучени. Фантазията изчезва, а без фантазия, хипнозата или всяка една друга техника си остава просто безмислена  техника.
    Постоянното влечение към успеха позволява на специалистът  да седи само в ума си, а  умът седи  свръх бдителен, нащрек и направлява транса относно  и само в логическите, праволинейни възможностите, които се произлизат от него. Това е доста ограничено поведение, в което хипнотизаторът пренебрегва своето усещане и интуиция за сметка на здраво стъпила логика. Логиката винаги е нужна, но в трансът тя само направлява потока на информация и енергия, абсолютно нищо повече. В  трансът няма логика, няма ум, няма последователност. Хипнозата е магия или имаш дарба да я правиш или си мислиш, че правиш нещо, докато човекът спи. Хипнозата е нещо толкова просто, че често пъти ние психотерапевтите с цел да изпъкнем представяме транса, нещо величествено, уникално по рода си. Може и да е така, но със сигурност, това е преувеличено. Хипнозата е като приказка или си позволяваш да разказваш или ходиш някъде да те учат само да слушаш.
   Зад страх от провала и успеха седи нещо още по-затъпено страхът от загуба на контрол над клиента. Странно звучи, нали? Ако хипнотизатора не успее предизвика транс и клиентът усети това нещо, то вероятността терапията да продължи става нищожна. Акциите падат, авторитетът в очите на клиентът изчезва и това моментално води до смяна на терапевта или посещаване на  сеансите вече с ниска мотивация и дълбоко недоверие.
  От друга страна пък успехът вещае отново среща с контрола! Ако човекът започне да се справя сам с проблемът си, то психотерапевтът в един момент става излишен и властта, която се е разпростирала над тази човешка душа вече е нужни да се оттегли. А това не е лесна задача, защото в днешно време терапията протича под лоното на авторитаризъм и гуровщина.
  Страховете в хипнотизатора са свързани и с това, че когато се инициира трансът, хипнотерапевтът и клиентът влизат в много по-дълбок обмен на информация помежду си. Когато и двамата са в трансово състояние тогава бариерите на съзнаваното са свалени и освен енергия, често пъти терапевтите пренасят у себе си негативните аспекти, от клиентската патогенеза. Накратко казано преносът е в пъти по-лесен. Ако терапевтът не е преработил мазохизма  и съдизма си, паралелно с  психопатията, то задържането на чуждите болки, страхове и утайки се случва много обозримо. Преносът, който се създава  помогна до едно ниво, но в същото време  може и да въведе дори самия терапевт в  вътрешен конфликт. Конфликт, в който неговите убеждения се изправят срещу общите установени и тези на клиента. А това е война, в която се влага огромен ресурс от психична енергия, енергия, която изтича и води до хронична  умора, апатия, бърн аут!
    Ятрогенията  плаши, защото специалистът винаги, винаги пренася нещо от клиента в себе си .  Ятрогенията се увеличава тогава, като специалистът държи да бъде засипван с мили думи, като "Благодаря", "Ти си най-великият" и прочие. Когато иска да притежава и преживява щастието на другия,  то човек несъзнавано и  неизменно пренася  и чуждата болката и проблеми. А това в един прекрасен ден идва  в повече!
  Страхът от авторитета също се проявява и в психотерапевта, той се стреми да спазва заучените правила, школата, която следва, установената последователност на терапевтични стъпки,  а всичката тази логика, съчета с обменът на информация с клиента спират свободното движение на енергия и невротизират специалиста.  В същия момент ограничението на специалиста  спира развитието и освобождаването  на клиента. Постоянното  спазване на  правилата и нормите,  методи и техники, губенето на себе си в знанието, заключват още повече двата потенциала, на водача и водения.  И в един момент терапията се оказва губене на ресурси, а клиентът остава ощетен.
   В един миг страха от авторитета вече е пренесен и в клиентът. Клиентът не вижда съзнателно голяма полза от психотерапията при този специалист, но липсата на опция и подчинението ограничават правото му на избор. И така в клиента заживява едно чувство на вина, че ако потърси помощ в друга посока той ще изневери, ще предаде водача. Страхът от наказание в клиентът го вкарва в капан, от който измъкването е свързано с още по-дълбоки вътрешни терзания. Защото, колкото терапевта пренася в себе си, толкова пренася и клиента, процесът е двупосочен, а случването му за да протече терапия е наложително!
    Ако терапевтът има желание да работи върху своите убеждение и развитие, той е нужно да промени начинът си на работа и да преустанови бройката на клиентите, които взима на ден.
Какво означава това? Това означава, че ако постоянно специалистът влиза в пререкания със себе си, то способностите му намаляват, умората се увеличава и прегряването вече чука на входната му врата. Но спрели или намалили хората, това означава да загуби властта си над човешките съдби, а властта е благо нещо, което малцина са готови да прозрат до каква зависимост води. Защото в един момент хората могат и  без психотерапевта си, но психотерапевтът губи статуса си без, хора, които да го нуждаят от него . И така, ако това се случи и попаднете на такъв типаж, гответе се за години психотерапия, за хиляди левове и усилия, в които единственото нещо, което ще научите е, че не може да се справяте сами.
  Всеки един човек работещ тази дейност притежава в себе си психопатия. Но въпросът е на къде да бъде насочена тя? Към болното държане на хората или повеждането и освобождаването на душите им?
  Професията психо-хипнотерапевт е интересна и наситена с постоянно търсене, откриване, с умора, с незнание. Защото никой не знае, какво е полезно, така както  никой не знае, кое ще сработи и кое ще бъде от ползва. Колкото и абсурдно да звучи, това е така. И ако някой ви каже аз знам твоят път, то той просто иска да ви контролира. Той може да ви покаже как да вървите, но задачата на специалистът е да ви подготви за пътуване, в което да разчитате не на него, а на себе си.
   Тези страхове, съчетани с авторитаризма в психотерапевта ограничават и занижават резултати  в клиента. И за това е виновен единствено специалистът, който  не е предприел най-важното, действие, което да го поучи, действие, което ще го отведе неизменно към двете страни, тази на отбягвания провал и  тази на желания успех. Винаги, винаги те вървят ръка за ръка, по някой път това е убийствено и уморително, но  това е пътят!  Не започне ли терапевтът да се изправя и привежда своите трудности в опитност през себе си, то психотерапията става една абсурдна скъпо платена лъжа, в която клиентът не се учи как да се справя сам, а се учи как да плаща добре, за да остава с впечатлението, че щом ходи на терапия, значи действа в правилната посока!

Няма коментари:

Публикуване на коментар