Лао Дзъ

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо. Лао Дзъ

сряда, 14 септември 2016 г.

Дихателни техники за очистване от напрежението

                                    Прана - енергия
                                                             Яма - контрол, дисциплина
    Ние хората имаме една уникална способност, способността винаги да правим нещата по-сложния начин! Търсим решението, преминаваме през девет планини в десета, готови сме да направим какво ли не, за да се почувстваме малко по-щастливи и доволни! Това разбира се е чудесно, но вселената е доста мъдра и внимателно е вложила всичко, от което някога ще имаме нужда! Дали ще повярваме и ще пренасочим част от търсенето навътре, в дълбочина, вместо навън, всеки сам решава.....
 Това, което ще споделя в тази статия е нещо много просто, елементарно и жизнено важно за нашето съществуване! Дишането е този процес без, който ние не можем да просъществуваме повече от няколко минути! То е естествен регулатор на нашата либидна, космическа енергия! Дишането отговоря за синхронна на отделните енергийни центрове, по-известни като чакри!
     Например, представете си, че трябва да говорите пред многобройна публика! Вие се притеснявате адски много! Излизате на сцената, хората ви зяпват и всичко блокира! Речта става накъсана, дишането става плитко, неравномерно, усещате замайване, дори отделяне от реалността, мислите изчезват, тотален блокаж! Освен, че в един такъв случай човек може да работи върху чувството за провал, загубата на свръх контрола, себезаявяването си. Човек може да работи и върху дишането, ако насочи дишането към дълбоко и равномерно, то мозъкът ще има нужното количество кислород. Кислородът ще отпусне мускулите, сърцето ще започне да бие по-ритмично,  по-плавно, спокойно, замайването ще изчезне, а това драстично покачва шансовете за по-добро представяне! 
     За всяко нещо обаче е нужно постоянство и дисциплина! След време, когато приучим съзнанието тялото и впрегнем дишането в правилно дълбоко, то и самите резултати ще дойдат! Хората действаме в съотношение стимул-реакция! Въпросът е да изградим повече възможности, които да ни дадат тенденциите да маневрираме умело!
      Ако човек отделя всеки ден по-малко време за да приучава тялото, съзнанието си да диша дълбоко и равномерно, след време в моменти на стрес и напрежение, той ще бъде много по-устойчив! Самото насочване на мислите към дишането, ще спомогне за постигането  на онова гладко, хармонично дихание, което сами сме оттренирали! Всяко нещо си  иска своето! ако сте готови да отделяте по-малко време всеки ден, докато се возите в рейса, докато работите, докато ходите. То само с тази малка промяна на дъха  си, вие ще изградите един много по-балансиран модел на поведение, мислене и адекватно действие!
   Древните Веди са нарекли изкуството да дишаш  Пранаяма!
              Пранаяма преведено дословно означава контрол над жизнената енергия. За да бъде контролирана и насочена жизнената сила да тече в правилната посока ни спомага нашето дишане. Дишането е важно то отговаря за функциите в нашето тяло. Както сами знаем тялото и психиката са свързани, промяната в едното води до неизбежна промяна и в другото.
  По-голяма част от хората дишаме неправилно - плитко. При повечето дишането се ограничава само до горните дихателни центрове, гръдния кош. В такъв случай човек  усеща в пъти по-силно стресът и тревожността! 
                        
   Как да преодолеем и оцелеем, отърсвайки се от цялото това напрежение, което ни заобикаля?
      Чрез нещо много просто осъзнато дишане! Поемането на контрол над дишането е като поемане на контрол над кораба, който се движи в открито море! Ние даваме посоката, ние определяме курса, а колкото по-често това се случва, толкова повече ще разбираме, че корабът има нужда от капитан, който да го направлява!
       
        Една от главните ни задачи е  да подобрим качеството си на живот.  Правилното дишане е  един от главните инструменти, който може да ни бъде полезен в тази мисия!
  
    Техниките, които ще бъдат описани по долу е подходящо да бъдат практикувани в реда, в който са дадени. Това важи за хората без опит, за онези, които притежават нужната практика, то редът е без значение. Дихателните техники са мощни средства, с които човек може да работи самостоятелно вкъщи, за да преобразува и преработи голяма част от психическото и физическото напрежение посредством своето желание, концентрация, отдаденост и воля!
   Дихателните техники ще подобрят телесно и ментално състояние, ако се прилагат често. След известно време правилното дишане става неделима част от  ежедневието! Дишането  раздвижва енергията, при различните видове практики се задейства отделни енергийни потоци! Усещането на енергийният поток ни показва, че не сме само тяло! Не сме само плът, а сме много повече от  оскъдните представи, които редуцират потенциала ни!
   
     Сигурен съм, че това просто нещо - дишането, когато бъде целенасочено приложено, ще ви изненада! По време на някои от дихателните техники  поради хипероксидацията  или деоксидацията човек може да усетите движението на истинската сила, която притежава. Това  движение може да провокира изтръпване, мравучкане, затопляне, студ, топлина в тялото. Целият сбор от тези усещания е съвсем нормален - енергията се раздвижва. Движението е символ живота! 
   
      Споменах няколко думи за прана- енергията, нека да се запознаем и в малко по-близък план и с "яма" или "аяма" - дисциплината или ходът на израстването!
Яма се състой от пет елемента - Ахимса, Сатя, Астея, Брахмачаря, Апариграха. Преведени от санскритски означават Доброта, Истинност, Изобилие, Целомъдрие, Самостоятелност!  Това са важни елементи, които подреждат и дават завършеност на пъзела на пребиваването ни!


                                   Петте елемента на Яма

Ахимса - Доброта

Ахимса означава ненасилие, което намира отражение в чувствата, мислите или действията. В основата си ахимса означава поддържане на състрадание към себе си и другите. Много често се случва хората упражняват насилие към самите себе си – борят се, когато просто трябва да се отпуснат, насила правят неща, за които още не са готови и не им идват отвътре. Вместо това ние трябва да слушаме тялото, сърцето си. Насилието и осъзнаването не могат да съществуват заедно. Когато насилваме, ние не чувстваме. Една от най-важните ни цели е да култивираме чувства и осъзнатоста, а чрез насилие се постига именно обратният резултат.

Сатя - Истинност 

Сатя означава истинност и честност. Да практикуваме сатя означава да бъде честни в нашите чувства, думи и дела. Това означава да бъдем честни със себе си, а впоследствие и с  другите. Онзи, който е честен със себе си, може да приеме честността в другите!

Астея - Изобилие

Астея, или не кради, се съотнася към кражбата, която се поражда от нашето вярване, че не можем сами да привлечем това, от което имаме нужда. Ние крадем, защото не възприемаме вселената като място с безкрайно изобилие или си мислим, че не получаваме достатъчно от това, което заслужаваме.  Също така може да се каже, че крадем от нас самите, когато работим само върху един елемент от нашата същност. Ние крадем от мечтите, целите  и живота си, когато чакаме нещо да дойде отвън, вместо да осъзнаем, че всичко, което ни е нужно отдавна е наше!

Брахмачаря - Целомъдрие

Ние практикуваме брахмачаря, когато съзнателно изберем да използваме нашите жизнени енергии – особено сексуалната , за да постигнем своята дхарма, вместо лекомислено да ги пилеем в преследване на краткотрайни удоволствия. Практукаването на брахмачаря не е архаична морализаторска форма, а по-скоро напомняне, че ние трябва да използваме енергията си мъдро, да не пилеем ресурсите си, за да търсим живот, изпълнен само радост. Брахмачаря се състои в това да се учим да използваме минимум енергия в постигането на максимални резултати. Приемане, смирение, че  в съществуването си на Земята, ние ще премминаваме през болката страданието, тъгата, скръбта, а това ще ни издига и усещането за щастие и радост! Брахмачаря означава учение, обединение на тялото и съзнанието в едно!

Апариграха  - Самостоятелност

Апариграха означава да не желаем нещо, което не е наше. Различно е от астея, която ни учи да не крадем. Апариграха говори за алчността, която е базирана на ревността и завистта. Вместо да открием кои сме всъщност, ние се оглеждаме в някой друг и казваме:  "Аз искам да бъда такъв". Апариграха, в своята същност, ни помага да открием кои сме в действителност, така че да не се налага повече да живеем чужди животи. Самостоятелността ни показва, че няма смисъл да гледаме чуждата паница, когато нашата седи напокътната. Не е нужно постоянно да се сравняваме с другите около нас, защото техният път  е различен от нашия! Всеки един човек е индивидуалност!

    След като вече знаем какво послание носи всеки един от тези елементи, то ние не е задължително да следваме всичко, което е написано, като по устав. Най-важното, което всеки един от нас трябва да разбере е, че притежава  уникалност,  която не  е неприсъща за друг!  Дадена  е единствено и само на него, защото той има силата да я носи! Дихателните техники спомагат за развиването на дарбите, потенциала и самоувереността, които тлеят вътре в нас!

                                           Дихателни техники
                                                        Естествено дишане
Естественото дишане е базисна практика! Настанявате се удобно, затваряте очи! Вдишването  и издишването нека да се случват свободно. Най-важното и трудно при тази техника е човек да съсредоточи вниманието си върху дъха си! Идеята е да усетите навлизащият въздух, температурата му, а след това да усетите топлината на излизащия въздух! Отпускате тялото, мислите се насочват към дъха и пътят, който този дъх изминава !  Следването на дъха е една динамична медитация, която може да се практикува дори на работното място, пазаруването в супермаркета, разхождането по центъра! Умът ни има нужда за нещо да се хване! Дайте му задача, нека това да е наблюдаването на дъха!
                                                    
                                                     Пълно йогийско дишане
Настанявате се удобно! Пълното йогийско дишане съчетава дишане с корема и целия гръден кош! Дишането наподобява морска вълна! Вдишвате през носа, оставяте въздухът спокойно да премине през гърлото, да се насочи надолу към белите дробове, а след това да премине в корема! След това бавно издишайте  отново през носа, първо въздуха от корема, а след това и този от белите дробове! Дори може да си представяте как една морска вълна се движи, отгоре до долу. Вълна, която разпилява пяна, спокойствие и чувство за нежност! За да се концентрирате по-лесно, затваряте очи и напътствате себе си в това упражнение!  Важното е дишането да бъде спокойно, да се носи непринудено, а вие се фокусирате върху дъха, следвате движението му!  Практикувайте поне 10 минути на ден!

                                              Ноздрено дишане (Нади шодхана)

Това дишане способства за балансирането на лява и дясната хемисфера! Може да се прави по всяко време! Практикуването  сутрин след събуждане действа ободряващо и ни помага да преминем от сънливо в будно състояние! Изпълнява се по следния начин! Настанявате се удобно, нека отново дишането да бъде дълбоко коремно! Допирате показалеца и средния пръст в точката между веждите! С помощта на палеца запушвате една си ноздра, съответно вдишвате през другата! След това с безименния пръст запушвате ноздрата, от която се вдишвали и издишате от другата! От тази ноздра, от която сте издишали вдишвате и отново цикълът се завърта! Това дишане балансира ин и ян, мъжкото и женското, логоса и емоциите! Индусите твърдят, че когато двете половини са в равновесие душата приветства Бога, "Атман"! Преводедено "Атман" означава  Дъх!Практикувайте 5-10 мин на ден!

                                                           Психично дишане ( Уджай)

Настанявате се удобно! Затваряте очи! Фокусирате се върху дишането! Нека то да бъде отново дълбоко, пълно йогийско дишане! След като вдишвате и издишвате през носа, мислено си представяте, че въздухът влиза и излиза от гърло! Представяте си движението на този въздух през гърлото, след това присвивате леко глотиса, така, че да се чуе лек звук наподобяващ подхъркване! Сякаш при вдишване и издишване прозвучава буквата "и". Езикът е залепен за небцето. Фокусирате вниманието си върху звукът, който произлиза! Звукът трябва да бъде тих и спокоен наподобяваш звукът на спящо бебе!  Това дишане спомага за отпускане на умът, мислите и тялото! Известно е също, като диханието на победителя!  Практикувайте поне 10 мин на ден!

                                                          Ситали пранаяма

Настанете се удобно! Свийте езика си на тръбичка! Вдишайте през отвора и усетете  прохладния въздух! След това преглътнете и със затворена уста издишайте през носа! Това дишане охлажда тялото, емоциите! Практикувахте 5 мин на ден!
                                                            
                                                                 Со-хам
Настанете се удобно!Затворете очи! Нека дишането отново да бъде пълно йогийско! Вдишвате през носът и на ум си казвате Со, а при издишане на ум казвате Хам! Со-хам означава "Аз съм"! Всичко започва с Аз съм! Дишането събужда самоувереността! Активира се гърлената чакра!                                                                                        
                                                           Брамари пранаяма
Настанете се удобно! Затворете очи, нека дишането бъде отново пълно йогийско! При издишване стягате глотиса и издавате звук наподобяващ буквата "н". Трябва да се получи  звук наподобяващ жуженето на пчела! Запушвате ушите си, оставяте  вибрацията на жуженето да преминава през тялото, мозъкът! Концентрирате се между очите, в епифизата! Просто наблюдавате! Това дишане спомага за преработването на стреса, тревожността, безсънието! Способства за правилното функциониране на щитовидната жлеза Вибрацията отърсва всичко излишно! Практикувайте 10 мин на ден!
                                                     
                                                   Квадратна пранаяма
Настанете се удобно! Затворете очи! Вдишайте дълбоко през носа, като на ум бройте до 4, след това задръжте въздуха, като бройте отново до 4. Издишайте бавно, броейки на ум до 4, след това задържате без въздух, броейки  на ум  отново до 4! Повтаряте този цикъл няколко минути! Можете дори да увеличите секундите на 5,6,7- 10! Но това става с практика! Дишането е подходящо за преборване на астма, дереализация, задух! То насища тялото с въглероден диоксид, а това дава една добра възможност, човек да тренира и работи  със себе си! Предизвиквайки се! Позволявайки си да се замае, позволявайки си да усети задуха, дори да го пожелае! Колкото повече се провокирате и доверявате, толкова повече тялото ви ще свиква със симптомите! Щом свикнете да ги провокирате, то те постепенно ще намаляват! Практикувайте 10 мин на ден! 
                                                               
                                   Дихателен алгоритъм на Едмонд Якобсон
 Алгоритъмът се извършва в изброените  стъпки!
1.Вдишвате бавно и  дълбоко, като бройте до 4, задържате въздуха за 1, след това издишвате като бройте до 7!  Практикува се 10-20 вдишвания!
2.Вдишвате бавно и дълбоко, като бройте до  4, задържате, броейки до 7 и издишате, броейки до8!Практикува се 10-20 вдишвания!
3.Седнете удобно! Вдишайте през носа, след това леко се накланяте напред и рязишате през устата целия въздух! Като издишвате през устата присвивате корема! След това отново вдишване през носа, като  изпълвате само половината капацитет на вашите дробове! Практикува се 10-20 вдишвания
4.Вдишвате през носа за 2 секунди ! Задържате въздуха четири пъти повече, 8 секунди! Издишате два пъти по дълго от вдишването, 4 секунди!  Съотношението е 1:4:2! Практикувате 10-20 пъти!
       Алгоритъмът е полезен  при преминаване през тревожно състояние, гняв, неспокойствие, напрежение, вина!

                                                Огнено дишане ( Капхалбати)
Сядате удобно! Затворете очи! Вдишвате през носът и издувате корема си! Изпълвате го с въздух, сякаш изпълвате балон! След това издишате рязко, като се стремите стените на корема да ударят диафрагмата! Това дишане провокира смелостта, мъжествеността, силата! Важно е дишането да е интензивно! След 10 поредни бързи вдишвания и издишвания поемете дълбоко въздух! Задръжте го и го оставете мислено да премине през фонтанелата! Старайте се да задържите максимално, след това издишвайте рязко и усетете благодатта, която се разлива във вас!  Удачно е а се прави  в няколко серии по 10! Това дишане отпуска корема, гладката мускулатура! Коремът е важен! В него се преработват 90% от серотонина! Област наситена с много нервни окончания! Не случайно на руски корем означава - живот! Дори в някой учения го наричат втория мозък! Това дишане активира трите чакри Мулатхара, Сватхистана, Манипура!
     
                                       Бастриха пранаяма ( Холотропно дишане)
Настанявате се удобно! Затваряте очи! Вдишвате и издишвате бързо само през носа или устата! При това упражнение използвате само капацитета на белите си дробове! Стараете се, вдишването  да бъде два пъти по-продължително от издишването! Правилно направено дишането наподобява  звукът на парен локомотив! При това дишане човек получава хипероксидация, която спомага за загубата на  чувството за свръх контрол! Може да усетите замайване, завъртане! Доверете се, позволете си да се загубите! Слабият се стреми към порядък, силният владее хаоса! Тази практика е полезна за хора с генерализирана тревожност, паник атаки, депресии, астма, безсъние и тнт! Ако я практикувате сами вкъщи можете да започнете от 30-50 повторения! В терапевтична обстановка това дишане може да се практикува дори 3 часа! Хиперкосидацията спомага за разчупване на мускулни брони, а продължителното практикуване  разширява съзнанието!  Дишането активира чакрите Вишутха, Агжна, Сахасрара!  Поради това, по време на дишането, човек може да получи видения, прозрения, напътствия!


   Хората, които наложат някои от тези дихателни техники във всекидневието си  бързо ще усетят ползите , които всяка техника носи! По- време на някои техники ние ставаме много по-сензитивни! Усещаме, мислим, преживяваме реалността по-различен начин! Откъсване се от заблудите! Преминаваме отвъд ограниченията на тялото, пътуваме, изучаваме, следваме! Дишането ни дава  нещо много просто - свобода!
Но свободата Санчо е тежко бреме! Когато човек работи по-мъничко върху себе си, то след време незабелязано се случват големите промени!  Разлистват  се чувства като с любов, доверие, смирение, обич! Всичко това само за няколко минути на ден! Минути отделени за себе си! Минути, който разтварят сърцето, показвайки му в какъв необятен свят тупти!

            Не забравяйте, че всеки дъх ни прави живи! 
          Нека подобрим живота си, насочвайки дъха с любов!

Няма коментари:

Публикуване на коментар