Лао Дзъ

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо. Лао Дзъ

неделя, 19 юни 2016 г.

Техники за самопомощ при тревожност



    Каквото и да правиш, където и да ходиш,  главният двигател на промяната това е самият човек, това сте самите вие. В статията ще опиша чисто физически техники за самопомощ и преработване, преобразуване на тревожността в свободно, ажитирано движение!

      Спортът е нещо изключително важно в процеса на изцеление!

   Спортът сам по себе си създава всички усещания, които носи и паник атаката:- сърцебиене, изпотяване,треперене, умора, замайване, изтръпване.
Максимата "Движението поражда движение" важи с пълна сила в случая, защото задвижването на физическия апарат задвижва и психическия механизъм!
Спортът  дава една предпоставка за самостоятелна терапия, в която вие можете да определяте нужната степен на натоварване!
   Под спорт аз визирам,  по динамичните сфери от физическа активност, в които се съпровождат и проявяват по-горните телесни феномени!

    Тичането е един уникален метод, който   разтоварва от стреса и изразходва на излишните адреналинови депа! Но тичането е нещо много повече от подскачане от един или друг крак, тичането дава възможност на човек да се сблъска  директно с несъзнаваното си, защото при всеки един човек, докато тича се проявява едно малко човече, което  казва "СПРИ", "НЕ МОЖЕШ ПОВЕЧЕ"! Вследствие на тези  отзиви от подсъзнанието при тревожният човек, а и не само се появяват мисли, че  ще му гръмне сърцето, но кръвното..., ами ..инфаркт, инсулт....смърт.. и тнт.. Това са само част от съпътстващите признаци на тревожното състояние, а в този момент докато тичате, вие си причинявате сами всичко това, от което преди сте бягали, при това чисто съзнателно.
 При появата на определена катастрофална мисъл, може да се приложи техника на парадоксално възнамеряване или раздуване до свръх ирония и пародия!
Пример: Мисъл - Ще ми гръмне сърцето!
Парадоксално възнамеряване: Нека се пръсне това сърце,което може да го изпържа след това с малко лук и да го сглобя наново, като залепя парчета, като числата от тото на случаен принцип! Хуморът лекува! Техниката е подходяща за изправяне и скачане директно в страха!

  Тичайки във вас се поражда една вътрешна борба, в която сами избирате дали да продължите или да спрете, борба, в която решавате дали да се доверите на себе си, на жаждата си за свобода или на онзи лъжовен глас на онова човече, което ви казва, че ако не спрете, нещо лошо ще се случи!
Когато тичате и увеличавате активността си постепенно, то вие създавате доверие в себе си, тялото съзнанието започват да се отпускат все повече  привиквайки към симптомите, които са идентични с тези при паник-атаката,а както сами знаете практиката създава една дълбока устойчивост, в която се ражда промяната на отношението ви към случващото се!

   Тичайки можете също да се стремите да постигате определен контрол над ума си, под контрол визирам медитативно състояние! Динамична медитация може да създавате по един интересен начин, чрез ментална работа.  Тичайки и използвайки ресурса на тялото вие можете да съчетава и психически ви потенциал, като завихрияте, преобръщате, разбърквате мислите си и  впоследствие се  стремите да създавате една празнота в съзнанието си, отпращай ги или заставайки в зазен (между едната и другата мисъл)!
 
  Медитация, в която сте просто в пространството на самите вас, на вашата субективна реалност, мозъкът може първоначално да възроптае и да създава различни образи и картини, но при една  постоянно практика съзнанието придобива една гъвкавост, в която се ражда нужната тишина, тишина, която постепенно внася баланс и урегулира дори вътрешния ви диалог!

   Спортът действа  много по- дълбоко от чисто физичното ниво, при честото  практикуване на спорт, поне 3-4 пъти седмично се отделят различен коктейл от хормони, които благоприятстват за доброто настроение: ендорфини, серотонин, окситоцин, допамин.

  Тичането е само една от алтернативитите, които можете да изберете, за да се чувствате добре и сами да започнете да  работите върху трансформацията,  която ще ви се отрази на физическо и психическо ниво. Фитнес, зумба, бойни спортове, народни танци  и тнт, са също подходящи избори!

 Бойните спортове са един добър метод да изразходвате натрупаната агресия в защитената среда, под умелото треньорско ръководство! Бойните спортове дават възможност да изразходвате физически и психически задържани импулси по начин, който ще благоприятства за вътрешното ви състояние. Бойната стойка,  съчетаването на краката и ръцете, използването на целия ресурс, с който разполага тялото развива баланса между лявата и дясната хемисфера, а това неизменно оказва позитивно влияние и на емоционалното ви равновесие!

Тенисът на маса съчетава движението на тялото с очните движения. Очните движения са вече все по-използващи се в психотерапията, научно е доказано, че позицията и движението на очите дават възможност на човека да преработи психическия стрес. Следенето на топчето в тениса на маса е близо до следенето на пръста, химикалката в широко популярната техника в психотерапията EMDR. Топчето е движещият се обект, който променя очната трактория, а това действа релаксиращо, освобождаващо...

       Спортът, който е най-популярен и желан, това е сексът! :)

    Сексът е сношение, удоволствие, от което има нужда всеки човек, който не се е отдал на краен аскетизъм! Сексът е продукт на нашите телесни и психически нужди, за това честата, умерена сексуална активност създава двустранен психически и физически баланс! Сексът  и съпроводните хормони отделящи се с него спомагат за урегулиране на биохимията в мозъка!
Научно доказано е, че сексът намалява кръвното и напрежението, а от там се бори и със стреса,  който много от нас натрупват в ежедневието си!
Но сексът не е продукт само на физическата дейност, сексът е психически и душевно нужен, защото чрез него индивидът създава партньорство, гради доверие на едно по-различно, по-интимно ниво! Сексуалния нагон е нужно да бъде задоволяван, защото в противен случай, отхвърлянето или ограничаването му в дълъг период от време дава възможност за развиването на невроза! Сексът е терапия, която може да проведе всеки един от нас хората, намирайки подходящ партньор! В леглото излиза голяма степен от психическата тлака, мръсотия(сянка), която индивидът притежава и има нужда да покаже, приложи някъде! Сексът очиства психичното мазе, като задоволява освен инстинктът за живот, ами и жаждата за власт,агреси, доверие, отношение, любов!

    Физическата активност е важна за справянето с тревожните състояния, физиката и психиката са взаимно свързани и доверявайки се на тялото, то вие се доверявате и на съзнанието и съществото си, защото и в тялото и в съзнанието и в душата е заложена мъдрост, която тласка и разгръща човека по един или друг начин, начин, който зависи от всеки избор, който се предприема по пътя към по-обхватното развитие!

Няма коментари:

Публикуване на коментар